Search

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha aprovat un total de 16 expedients de la convocatòria dels Ajuts Leader 2021.

La resolució de la convocatòria es va fer pública a finals del mes de maig de 2022 i l’import d’inversió total dels 16 projectes que gestiona l’ADR Cat Central és de 2.458.236,05 euros.

El gruix dels 16 projectes aprovats són privats. Concretament, n’hi ha 13 de privats i 3 de públics. Dels expedients aprovats de l’àmbit privat, n’hi ha 3 que són d’empreses que es dediquen a l’agroalimentació.

Els beneficiaris que han rebut la seva resolució favorable tenen fins al mes de juny del 2023 per portar a terme la inversió presentada i un cop finalitzada es certificarà i es rebrà l’ajut.

La convocatòria dels Ajuts Leader 2021 ha estat una mica més fluixa que la dels anys anteriors. La incertesa que es viu després de la pandèmia de la covid-19 sumat a que el termini de presentació de sol·licituds era el tercer trimestre de l’any, han fet que no hi hagués el mateix nombre d’expedients presentats que en d’altres convocatòries.

Anna Garrós, gerent de l’ADR Cat Central, opina que la convocatòria de 2022 serà més exitosa. “Esperem que amb el nou canvi de períodes i amb el fet de fer més sessions informatives i d’una manera presencial hi hagi més contacte directa amb l’empresa i/o emprenedor i en resultin més projectes que s’arribin a presentar”, explica.

Pel que fa a les comarques d’on han arribat els projectes aprovats en la convocatòria Leader 2021 la gran majoria se situa al Berguedà, amb 10. El Lluçanès localitza 4 projectes i el Bages i el Moianès, un cadascun.

Anna Garrós creu que “la comarca del Berguedà i del Lluçanès s’han mantingut amb el nombre de sol·licituds habituals. Al Berguedà també és normal que la xifra sigui més elvada perquè és la comarca que abasta més del 50% de la població del nostre àmbit d’actuació (40.004 dels 79.704 habitants totals) a banda que és la comarca que porta més trajectòria amb el fons Leader”.

Per pal·liar els efectes que comporta que el termini d’entrada de sol·licituds per als Ajuts Leader s’escaigui sempre a finals d’any, des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat s’ha fet l’aposta d’avançar tots els terminis de la convocatòria 2 mesos. Així doncs, la propera convocatòria, la de l’any 2022, s’obrirà a mitjans de juliol i hi haurà temps fins a 30 de setembre per presentar-s’hi.

És per aquest motiu que l’ADR Cat Central ja treballa de valent per informar a la ciutadania sobre la nova convocatòria, que s’obrirà properament. Durant el tot el mes de juliol i setembre de 2022 es realitzaran sessions informatives i de resolució de dubtes per tot el territori de la Catalunya Central.

-7 de juliol a Vic. 10:00h a la Cambra de Comerç
-11 de juliol a Moià. 19:00h al Consorci del Moianès
-13 de juliol a Berga. 16:00h a la Cambra de Començ
-6 de setembre a Berga. 18:00 a la seu de l’ACEB

Queden pendents per confirmar altres reunions informatives sobre els Ajuts Leader 2022 que es faran al territori de l’ADR Cat Central i que es difondran a través de les xarxes socials de l’Associació.