Search

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha aprovat un total de 19 expedients de la convocatòria dels Ajuts Leader 2022, proposats, per la Junta Directiva, de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

La resolució de la convocatòria per part del departament ja s’ha fet pública i l’import d’inversió total dels 19 projectes gestionats l’ADR Cat Central és de 4.649.874,76 euros. D’aquests diners, l’import de la subvenció atorgada per l’ajut Leader és de 675.224,11 euros.

El Programa Leader dona suport a la creació o millora de projectes o empreses que ja compten amb un capital mínim de 12.000 euros i que siguin viables econòmicament.

Són subvencions destinades a projectes promoguts per PIME o entitats públiques, que contribueixen a la diversificació de l’economia, i la millora de la qualitat de vida a les zones rurals.

Aquests ajuts es convoquen anualment i són finançats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i el fons FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural).

Els detalls dels expedients aprovats

Els projectes aprovats són d’àmbit privat, ja que segons els criteris de priorització de l’ADRCatCentral, es prioritzen els projectes productius davant dels no productius. Tot i això, a banda dels 19 n’hi ha dos més de públics aprovats, que han quedat en llista, pendents de si hi hagués reassignació pressupostària.

Quatre dels expedients que han passat el tall són d’empreses que es dediquen a l’agroalimentació. Més concretament, els ajuts han estat concedits per ampliar les línies de producció o millorar les instal·lacions d’aquestes empreses que es dediquen a l’agroalimentació a la Catalunya Central.

La resta de projectes aprovats són diversos, però predomina l’adquisició de maquinària i l’ampliació dels espais de les empreses per augmentar la seva producció.

Pel que fa a les comarques d’on han arribat els projectes aprovats en la convocatòria Leader 2022 la gran majoria se situa al Berguedà, amb 13. El Bages, Moianès i Osona en tenen dues cadascun.

Els beneficiaris que han rebut la seva resolució favorable tenen fins al mes d’abril del 2024 per executar la inversió presentada.

Satisfacció per l’èxit de la convocatòria

El passat 30 de setembre de 2022 es va tancar la convocatòria dels ajuts Leader gestionats per l’ADRCatCentral en 61 municipis de la comarca del Berguedà, Moianès, Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Cecilia de Voltregà, Mura, Talamanca, Navàs i Súria.

La convocatòria dels Ajuts Leader 2022 ha superat a la de l’any 2021, quan es van aprovar 16 expedients.

En relació a les 19 inversions aprovades, la gerent de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Anna Garrós, es mostra satisfeta per les resolucions finals de la convocatòria.

“La convocatòria Leader de 2022 ha estat més exitosa que l’anterior i de cara a la del 2023 esperem que encara ho sigui més, ja que com a principal novetat hi podran participar els municipis que amplien l’àmbit territorial del nostre grup: Gallifa, Sant Llorenç Savall i Malla”, destaca Garrós.

La gerent del grup creu que “continuem tenint un gran nombre de sol·licituds a la comarca del Berguedà, perquè és la comarca que inclou més municipis. Cal remarcar que totes les sol·licituds presentades estan relacionades amb millores de les seves activitats, la resta de comarques han tingut un nombre de sol·licituds molt inferiors i força similars en nombre”.

S’inicia el procés per a la convocatòria de 2023

Un cop resolta la convocatòria dels Ajuts Leader de l’any 2022, l’ADRCatCentral ja treballa de valent per informar a la ciutadania sobre la nova convocatòria, que s’obrirà aproximadament cap al mes de setembre.

Durant els propers mesos es realitzaran sessions informatives i de resolució de dubtes per tot l’àmbit d’actuació dels municipis gestionats per l’Associació.

La primera reunió confirmada serà a l’Ajuntament de Gallifa el dia 5 de juny a les 19.00h. Aquelles persones interessades en assistir-hi ja es poden inscriure a través del lloc web www.catcentral.cat

La resta de sessions informatives dels Ajuts Leader 2023 es publicaran a les xarxes socials de l’entitat.