Search

Principis de gener és sinònim de deixar endarrere la “canícula” festiva, encetar un nou any amb nous auguris i propòsits, i, especialment, per a molts aficionats al motor del Berguedà i d’arreu, seguir una apassionant cursa com el Dakar, on com a berguedans tenim la sort de ser representats per un magnífic ambaixador com és el Marc Coma, el qual amb els seus èxits, talent i bonhomia ha aconseguit un engatjament entre ell i la comunitat (tan sols un ha de veure el nombre de seguidors a les xarxes socials, espectacular…), esdevenir algú digne de ser imitat per la mainada i per adults, i , en definitiva, ser un referent. A banda de l’esforç, de ser destre damunt d’una moto i d’un llarg etcètera, el Marc té la capacitat/oportunitat en cada quilòmetre de les curses de fer el que avui vull tractar, decidir.

Primera reflexió, per decidir amb criteri comença abandonant la zona de confort i desafia el status quo a voltes, alhora, tenir criteri no significa no equivocar-se, sinó representa la capacitat de decidir ràpid, en base a una informació disponible (quanta més millor).

Tanmateix, tots plegats hauríem de tenir present no tan sols la importància de planificar la decisió abans de què quelcom ja estigui iniciat, ja que l’experiència et diu que si no saps “el què, el com i quan” t’allunyarà dels terminis…sinó que cal pensar diferent, i a ser possible amb una visió concisa i consistent.

La maldicència, la por a què ens critiquin són aspectes que un ha de gestionar, els confesso que almenys a mi em costa a vegades, a banda de dirimir les crítiques destructives a les constructives (aquestes sempre les hem d’escoltar), el soroll no ens ha de distorsionar i recordin que “és propi d’un ignorant acusar als altres dels seus fracassos”.

Alhora, sempre cal viure en la intersecció entre la tecnologia i la cultura, és a dir, rellegir els clàssics. Mirin fa uns dies, tot i que coneixia els aspectes fonamentals, vaig optar per llegir Sun Tzu, “l’Art de la Guerra”, que malgrat ser un tractat de més de dos mil anys, és a la data un llibre d’estratègia interessant per evitar conflictes i buscar les millors decisions a nivell professional o personal. A banda de la necessitat de què les decisions s’avaluïn bé i de què si es donen de forma clara, senzilla i són raonables i justes, de ben segur generaran una sincronia entre l’equip, hi ha una frase fantàstica que diu que “si no coneixes els altres oponents i a tu mateix, correràs perill en cada acció”.

En tot cas, com a territori segurament tots convindrem que ens toca extraure elements de referents com el Marc Coma, entreveure com són els altres llocs que disposen d’una forta cultura emprenedora i innovadora, tolerar més bé el fracàs, i, especialment, establir una veritable  col.laboració oberta on les idees i projectes s’hibridin.Tenim en endavant molts reptes que fan que necessitem de persones desvetllades, que decideixin i que si s’equivoquen ho admetin i ho intentin de nou. Al final, la millor manera de predir el futur és creantlo.

Berga, Gener de 2014

Eduard Barcons Comellas
Gerent

Article publicat al diari Regio7 el dissabte 18 de Gener de 2014