Search

Una delegació polonesa, formada per 48 representants, ha visitat Catalunya els dies 24 i 25 de setembre amb l’objectiu de conèixer l’aplicació de la metodologia Leader al territori català. En concret, el grup ha visitat els territoris del Berguedà i el Moianès, pertanyents a l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.  Aquesta trobada, organitzada pel grup Leader d’acollida i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, ha servit per intercanviar experiències i fomentar la cooperació transnacional entre els territoris Leader de Catalunya i Polònia.

La  visita va començar a les instal·lacions del projecte Leader Logos Berguedà, una antiga colònia tèxtil que acull, en un mateix espai, un restaurant, una sala de conferències i projeccions i una llibreria especialitzada, amb l’objectiu de fomentar el turisme i la cultura a la comarca del Berguedà.  En aquest espai va tenir lloc l’acte de benvinguda a càrrec de Miquel Rovira, president d’ARCA; i Eduard Barcons, gerent del grup GAL, que en la seva intervenció  va presentar el territori i els principals objectius de l’entitat. Seguidament, i un cop presentada la delegació polonesa, Gemma Estany, tècnica de cooperació d’ARCA, va detallar quines són les mesures Leader que s’apliquen al territori català, com s’estructuren els grups d’acció local i les seves particularitats, a més de presentar l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i les seves funcions com a com a xarxa regional.  L’acte va finalitzar amb una explicació detallada del territori Leader a Polònia i amb la signatura d’una carta de bones intencions per tal que la cooperació entre els dos territoris sigui una realitat durant el nou període Leader.

Posteriorment, el grup va visitar dues iniciatives que han comptat amb el recolzament del programa Leader: la Cerveseria Berguedana, una fàbrica cervesa artesanal situada al municipi de Puig-Reig; i Berga Ressort, un càmping que en els darrers anys ha impulsat un seguit de millores energètiques com la instal·lació d’una caldera de biomassa forestal i un sistema de recollida i reutilització d’aigües pluvials, fet que li ha permès reduir els consums energètics i guanyar en eficiència. 

Durant la segona jornada es va visitar la masia Els Casals de Sagàs i el seu projecte “Tancant cercles” una iniciativa que inclou una explotació agrària, horts de conreu, un obrador, un restaurant i un allotjament rural. “El cicle comença a la terra –que és l’origen de tot i el que dóna sentit al que som, una família pagesa– i acaba al plat, un reflex del nostre entorn més immediat. Entenem la cuina com una part més integrada al paisatge i per això gastronomia i pagesia són per a nosaltres mots indestriables” va explicar Jordi Rovira, fill de la família Rovira.

Durant la visita, es va poder visitar tota l’explotació agrària i horts de conreu on es produeixen tots els aliments que s’utilitzen per elaborar els plats del restaurant Els Casals de Sagàs.  Es va detallar la importància que té pel projecte, el fet de produir-se la majoria d’aliments que se serveixen a taula.

Aquesta visita ha de servir per fomentar  projectes de cooperació transnacional entre els territoris Leader de Catalunya i de Polònia, impulsant iniciatives en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes en diferents territoris