Search

Aquest dijous 17 de febrer s’ha oficialitzat a l’explotació Cal Miquel de Santa Maria de Merlès l’arrencada de l’activitat del primer escorxador mòbil de l’estat espanyol, impulsat per ARCA (l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya).

Un total d’onze explotacions d’Osona, Bages, Berguedà i Moianès utilitzaran des d’avui el nou escorxador, que dona resposta a una demanda històrica dels petits productors arran de les dificultats creixents per trobar escorxadors propers que acceptessin les seves produccions. Ara, mitjançant el projecte BCN Smart Rural, i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, ARCA ha aconseguit el finançament necessari per posar en marxa aquest nou escorxador en format pilot.

A l’acte d’arrencada oficial de l’escorxador mòbil, la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà ha destacat que “a través, de l’administració i en connivència amb altres agents, hem de donar sortida a la viabilitat i la competitivitat del sector ramader, pel que representa per a la cohesió territorial i la sostenibilitat del nostre país. L’escorxador mòbil és una prova de l’aposta ferma per la sostenibilitat del territori”.

Per la seva banda, el president d’ARCA, Francesc Lluch, ha assegurat que “en dies com avui, la nostra tasca pren tot el sentit del món. Treballar pel desenvolupament rural de Catalunya es basa en facilitar, coordinar, fer de vincle, nexe, de mediadors i d’actuar d’altaveus fins aconseguir totes les palanques que fan possible que la gent del món rural de Catalunya pugui viure, treballar i fer la seva activitat des del seu territori”. Lluch ha recordat també l’Agenda Rural de Catalunya, on es reivindiquen aquest tipus d’infraestructures i el suport a les petites explotacions”.

Finalment, Ramon Bach, ramader, promotor de l’escorxador i secretari tècnic d’ANCRI (Associació Nacional de Cridadors d’Oví de Raça Ripollesa), en representació dels ramaders i pastors, ha assenyalat que “l’escorxador permetrà mantenir la gent al territori i aturar el tancament d’explotacions d’oví, un sector molt envellit. Hem de treballar per aconseguir que les nostres explotacions siguin viables, per tal que el relleu generacional sigui possible”. Finalment, l’escorxador mòbil donarà servei principalment a Osona, Bages, Berguedà, Moianès.

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, el Grup d’Acció Local d’ARCA al territori, coordinarà l’activitat de l’escorxador. De moment en faran ús 11 explotacions i, progressivament, s’anirà ampliant a d’altres productors que en sol·licitin el servei.

Els ramaders que vulguin utilitzar el servei hauran de complir alguns requeriments com ara disposar de traçabilitat individual de cadascun dels animals, tenir un espai per a l’escorxador amb connexió d’aigua i electricitat i disposar d’una zona pavimentada i tancada en una zona neta de l’explotació per evitar que hi accedeixin altres animals mentre s’hi està treballant.

L’escorxador mòbil ha costat 96.000 euros, que han estat cofinançats per la Diputació de Barcelona i el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.

Les instal·lacions s’han equipat sobre un camió i disposen d’una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals. A l’interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral.

El vehicle disposa de l’equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu.

L’escorxador mòbil és un dels 5 obradors que s’estan construint en el marc de l’operació “Rural Equipa’t” que lidera ARCA, dins el programa BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona. Els 4 obradors restants del projecte són: la formatgeria compartida d’Alpens, la sala de desfer de Marganell, l’obrador de transformació vegetal i cuina compartida de Manresa i l’escorxador pilot modular del Moianès (pendent d’iniciar les obres de l’edificació).