Search

La Diputació de Barcelona i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, juntament amb la resta de grups Leader de la demarcació i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, han signat, aquest dimarts, un conveni de col·laboració per enfortir durant els propers tres anys les estratègies de desenvolupament rural a nivell local.

El president de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Jesús Calderer, ha participat a l’acte de signatura del conveni juntament amb els representants de la resta d’associacions Leader de la província barcelonina. Per part de la Diputació de Barcelona ha signat la col·laboració Pere Pons, el president de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de l’ens supramunicipal.

Signatura del conveni entre la Diputació de Barcelona i els grups Leader | ARCA

L’actual crisi climàtica, econòmica, sanitària i el preocupant procés d’abandonament del món rural fan indispensable actuacions decidides i coordinades per aturar, i en la mesura del possible, revertir les conseqüències dels canvis que aquestes comporten.  

Son clars exemples d’aquests canvis el despoblament que pateixen més del 15 % dels municipis de la província, el sobre envelliment, la pèrdua acumulada de més de 120.000 ha de sòl agrari en els darrers 60 anys i la conseqüent pèrdua de sobirania alimentaria, el relleu generacional i les dificultats en l’emprenedoria rural. Canvis profunds que afecten a la societat i al paisatge rural en tota la seva dimensió.

A la província de Barcelona 100 municipis rurals formen part i es beneficien de les actuacions dels grups Leader, entre els quals hi ha l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, i aquesta col·laboració permetrà actuar més intensament i de forma coordinada en el seguiment i caracterització de les zones rurals i les seves necessitats en la lluita contra el despoblament i repte demogràfic, en la promoció de l’entramat socioeconòmic del món rural,  en la millora de la implantació de les TIC i les seves aplicacions al sector agrari, i en el desenvolupament de la transició energètica i la mobilitat sostenible en zones amb baixa densitat demogràfica.

Aquest 2021 la Diputació de Barcelona destinarà ja 118.000 euros a impulsar projectes clau per als diferents territoris com son l’ENFOCC, per augmentar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans mitjançant la transició energètica i la gestió forestal sostenible, el COL·LABORA x PAISATGE per posar en valor el patrimoni arquitectònic de la pedra seca, el GUSTUM per posar en valor els productes agroalimentaris locals o l’ODISSEU d’acompanyament als joves emprenedors del món rural, entre molts altres. Projectes que ens permeten avançar en polítiques essencials per garantir la cohesió territorial i la igualtat d’oportunitats dels ciutadans.

Aquesta col·laboració es desenvolupa en el marc de l’Eix 4 Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, per al període 2014-2020, i està cofinançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural  (FEADER) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.