Search

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha rebut un total de 29 sol·licituds per desenvolupar projectes al territori en la convocatòria dels ajuts Leader 2022.

El passat 30 de setembre de 2022 es va tancar la convocatòria dels ajuts Leader gestionats per l’ADR Cat Central en 61 municipis de la comarca del Berguedà, Moianès, Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Cecilia de Voltregà, Mura, Talamanca, Navàs i Súria.

Aquests ajuts estan finançats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) amb l’objectiu principal de fomentar inversions que generin activitat econòmica en territori rural.

L’import de la inversió de les 29 sol·licituds rebudes en la convocatòria d’enguany suma un total de 6.737.832,21 euros mentre que l’import de les subvencions és de 2.302.378,28 euros.

Pel que fa al territori de l’ADR Cat Central, de les 29 peticions, un total de 17 s’ubiquen a la comarca del Berguedà, 5 al Lluçanès, 4 al Bages i per últim, 3 al Moianès.

Dins de les sol·licituds, la gran majoria d’elles, un total de 24, són de promotors privats, mentre que les 5 restants són de promotors públics.

En l’àmbit dels sectors econòmics de les peticions, la gran majoria de les sol·licituds de promotors privats se centren en l’àmbit industrial. Concretament, en la millora o rehabilitació de maquinaria, equipaments o línies de producció.

Cal destacar les relacionades amb les millores d’empreses agroalimentàries així com també les millores i creacions presentades en activitats turístiques.

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central disposa enguany d’una dotació pressupostària de 675.275,11 euros, que s’assignaran als projectes que rebin una major puntuació segons uns criteris de valoració.

Un cop finalitzat el procés per presentar sol·licituds als ajuts Leader 2022, comença un període de tramitació que finalitzarà aproximadament el mes d’abril de 2024 amb la posada en funcionament de les inversions previstes.

Des de l’ADR Cat Central es fa una valoració “molt positiva” de la resposta de la convocatòria. La seva gerent, Anna Garrós, ha apuntat que “Tot i que la situació social i econòmica no acompanya massa en les noves inversions, hi ha hagut la mateixa presentació en nombre sol·licituds que en la convocatòria anterior”.