Search

Un any més s’obre la convocatòria per poder accedir a la venda d’emissions de CO², projecte impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació i gestionat per l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) va seleccionar el projecte BM-Rural, coordinat per l’Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura, com un dels projectes de tot l’Estat espanyol dins la convocatòria dels Projectes Clima. A part del grup coordinador, hi ha cinc grups més d’acció local que gestionen els respectius territoris per poder participar al projecte.


Els projectes i programes Clima, promoguts a través de FES-CO2, estan concebuts per marcar un camí de transformació del sistema productiu cap a un model baix en carboni, al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per l’Estat espanyol en matèria de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.


L’àmbit territorial d’actuació de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, per aquest programa és el que gestiona la mateixa entitat pels ajuts Leader, és a dir: el Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i els municipis de Mura, Talamanca, Gaià, Muntanyola, Santa Eulàlia de Riuprimer, Súria, Navàs i Santa Cecília de Voltregà. Vinculant, així, els beneficiaris del territori Leader amb el programa Clima i complint en part amb els elements innovadors de l’estratègia del grup.


Hi poden participar tant particulars com empresa (pública o privada), que hagi instal•lat o vulgui instal•lar una caldera de biomassa, ja sigui canviant la seva caldera de combustible fòssil o bé fer una nova instal•lació, entre els anys 2016 i 2017. En aquesta convocatòria es prioritzaran calderes amb més kW instal•lats, així com les empreses per davant dels particulars. La data límit per acollir-se és el dia 25 d’abril de 2016.


Acollir-se al projecte Clima suposa percebre 9,70 euros per tona de CO² que no s’hagin emès en comparació amb les emissions de la caldera d’origen. Alhora, suposa un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins a 31 de desembre de 2020 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa.


Actualment s’estan verificant les emissions de calderes que participen del programa des del 2012 fins al 2016, sent un total de 22 calderes repartides per tot el territori que compren l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. Des del 2012 s’ha portat a terme la compra de 390,92 tn de CO² reduïdes i verificades d‘emissions, equivalents a un import de 2.775.54€ de calderes instal•lades en el seu territori.