Search

L’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha rebut un total de 30 sol·licituds per poder optar als Ajuts Leader 2023.

D’aquesta manera, es manté estable el nombre de sol·licitants respecte a les dues convocatòries anteriors, ja que tant el 2021 com el 2022 se’n van rebre 29.

És per aquest motiu que hi ha satisfacció a l’entitat, i així ho expressa la seva gerent, Anna Garrós.

“Des de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central valorem molt positivament aquesta convocatòria, primer per què ens mantenim i augmentem lleugerament el nombre de sol·licituds rebudes en les anteriors convocatòries, malgrat el període de presentació de les mateixes”.

A més, Anna Garrós destaca com a fet positiu “la gran diversitat de projectes presentats en la convocatòria de l’any 2023”.

La convocatòria Leader 2023, que es va tancar el passat 22 de gener, té com a finalitat el foment de la realització d’inversions que generin activitat econòmica per l’aplicació de les estratègies de desenvolupament local proposades pels GALs i aprovades pel DACC.

Aquests ajuts són finançats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), com a part del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027.

Els 30 projectes presentats a l’ADRCatCentral suposen una inversió total de 4.781.524,99 euros. La partida pressupostària Leader a repartir per part de l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central en aquesta convocatòria és de 599.579,00 euros.

La gran majoria de sol·licituds presentades s’ubiquen a la comarca del Berguedà. Concretament, 16. Seguidament, hi apareixen el Bages i el Moianès, amb 6 cadascuna, i Osona i el Lluçanès, amb 1. L’únic territori que no ha fet cap sol·licitud és el Vallès Occidental.

D’aquestes 30 peticions, 27 són de promotors privats. Més concretament, en aquest grup hi ha 3 projectes agroalimentaris i 24 projectes no agroalimentaris. D’aquests 27,

5 són projectes de creació de noves activitats econòmiques i 22 són de projectes d’ampliació i millora d’activitats existents.

Les 3 sol·licituds restants són de promotors públics. 2 d’infraestructures per a la generació d’activitat econòmica i ocupació i 1 projecte per a la recuperació del patrimoni cultural i natural.

L’ordre de la convocatòria determina un termini de sis mesos per a resoldre les sol·licituds per part de la Generalitat, així que la publicació de la resolució de beneficiaris es preveu a finals del mes de juliol de 2024.