Search

Els Espais Test Agraris, una eina innovadora per fomentar el relleu generacional al camp

 En el marc del projecte, l’Escola de Pastors farà una presentació i sessió de treball amb els seus alumnes el proper 7 de setembre a Montenartró. 

Solsona, 04 de setembre de 2018

El relleu generacional al camp és un dels reptes estratègics als que s’afronta el món rural en els propers anys. La manca de persones joves que emprenen en el sector agrari fa necessària la cerca de maneres innovadores d’incorporar persones noves a les tasques agrícoles, ramaderes i forestals. Es en aquest marc en el que es crea del Grup Operatiu RETA, per impulsar una Xarxa d’Espais Test Agraris a l’Estat Espanyol.

Gràcies al suport de la Red Rural Nacional del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en relació amb l’Associació Europea per la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri) i amb finançament FEADER, s’ha creat el Grup Operatiu RETA on hi col·laboren entitats catalanes i extremenyes. El projecte està liderat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que compta amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i amb l’Associació Rurbans-Escola de Pastors de Catalunya. Per la part Extremenya, són la Red Extremeña de Desarollo Rural (REDEX), el Grup d’Acció Local TAGUS i la Cooperativa Cooprado, les entitats que hi participen activament. A més a més, el Grup Operatiu compta amb la col·laboració d’altres entitats com són la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Associació Nacional de criadors d’oví de raça ripollesa (ANCRI), la Universitat Extremadura, l’Ajuntament d’Arroyo de la Luz i la xarxa francesa RENETA. El grup esta coordinat per l’empresa especialitzada en desenvolupament rural i relleu generacional al camp, AmaTerra.

Els Espais Test Agraris, són finques condicionades per a exercir algunes activitats agràries per tal de testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur i així facilitar la incorporació progressiva de persones noves al camp. A França és una eina que fa anys que s’utilitza i que ajuda a que els processos d’instal·lació tinguin més garanties d’èxit. Els sectors en els que està més instaurat aquest programa és en el de l’horta. Un dels reptes que es planteja el projecte RETA és ampliar el ventall dels Espais Test Agraris vers l’activitat ramadera, tant de carn com de llet. Aquesta és una de les innovacions que el Ministeri d’Agricultura ha valorat positivament i que el Grup Operatiu té el repte de treballar.

Les tasques del Grup Operatiu van començar el passat mes de juny amb la coordinació dels agents i l’arrencada d’un pla de treball que acabarà el proper 30 de setembre. Des de llavors, les entitats estan treballant en un mapeig de casos d’èxit europeus i canadencs, en que els Espais Test Agraris siguin una peça clau en els processos de relleu generacional al camp; en la identificació dels usuaris potencials i de les seves necessitats, així com en el recull de recomanacions per a totes aquelles entitats que tinguin en ment posar en marxa un Espai Test Agrari. El pla de treball acabarà amb l’edició del fulletó “Espais Test Agraris: una aposta pel relleu generacional”, que es farà públic a finals del mes de setembre.

Entre les activitats previstes, destaca el proper divendres 7 de setembre a Montenartró (Pallars Sobirà) una sessió de treball amb l’alumnat de l’Escola de Pastors de Catalunya, en que es debatrà quin és el paper dels Espais Test Agraris en els processos d’incorporació, així com la implicació dels alumnes una vegada acabada la formació, en aquestes noves estratègies de dinamització agrària.

Els quatre mesos intensos de treball acabaran amb la redacció d’un Projecte Innovador per la creació de la Xarxa d’Espais Test Agraris de l’Estat Espanyol, en la que es preveu involucrar altres territoris en la dinamització i articulació de les estratègies de suport al relleu generacional dels nous actors agraris durant els propers 2 anys.

 

Contacte:

Laura Megias (ARCA) / 665 694 419

Neus Monllor (AmaTerra) / 692 974 183

 

http://espaciostestagrarios.org/