Search

Avui dimarts dia 13, l’Associació Pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, ens que gestiona els ajuts Leader al Berguedà, Moianès, Lluçanès,  i altres municipis del Bages i Osona, ha presentat un projecte que desenvoluparà als propers anys al voltant de l’economia circular. La jornada que convocava a tots els grups Leader de Catalunya i Espanya s’ha celebrat avui a Madrid.

L’Associació que ja ha estat pionera a tot Catalunya i l’estat Espanyol en la tramitació electrònica dels expedients, vol fer de nou un pas més per tal que el programa Leader, sigui no una mera subvenció, sinó un programa sistèmic d’ajuda a la competitivitat de les empreses participants. Així, basant-se en el concepte de l’econòmica circular que cerca acomplir les denominades “3 R, “reduir, reciclar i reutilitzar” els recursos i residus, i que la pròpia Unió Europea, com també alguns països com Holanda, ja estan tractant de posar en valor per crear nova activitat econòmica, ara es vol relligar aquest amb el programa d’ajuts Leader.

Per fer-ho, l’Associació, a banda de col•laborar amb la promoció d’elements territorials com les cartes del paisatge, la sensibilització de la població…endegarà aquest 2017 tota una bateria d’actuacions per tal que les empreses beneficiàries del Leader rebin transferència tecnològica de com fomentar l’estalvi energètic, de com reduir residus i fins i tot, detectar i desenvolupar noves oportunitats a partir dels residus existents, és a dir valoritzar-los. 

Alhora, aquest projecte permetrà connectar, doncs, a les empreses beneficiàries amb les administracions públiques i els centres de coneixement.

Més enllà, doncs, d’associar els ajuts Leader i aquest acompanyament tecnològic a les empreses participants, l’Associació conjuntament amb els demés ens del territori Leader de la Catalunya Central, veu l’oportunitat d’aixecar finançament a curt termini per mitjà de d’altres programes de la UE per facilitar l’accés a préstecs o ajudes per impulsar aquest concepte de l’economia circular.