Search

La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca se celebrarà del 19 al 28 de novembre de 2021 amb l’objectiu de promocionar i reivindicar la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva d’un gran valor patrimonial a Catalunya.

Durant aquests 10 dies de tradició i difusió la Setmana de la Pedra Seca reivindicarà el patrimoni d’aquesta arquitectura tradicional a través de la promoció d’activitats arreu del territori català.

Enguany la celebració coincidirà amb el tercer aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Un centenar d’entitats i col·lectius van participar l’any 2020 en la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que va acabar escampant per tot Catalunya una norantena d’activitats i va resultar tot un èxit de participació.

Per poder repetir aquesta èxit, l’ADR Cat Central fa una crida a totes les persones i entitats de la Catalunya Central relacionades d’alguna manera amb la pedra seca a formar part de la segona Setmana de la Pedra Seca.

Per poder fer-ho, només cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir següent formulari:

http://www.collaboraxpaisatge.cat/participa-2021

Totes les activitats programades a Catalunya entre el 19 i el 28 de novembre es podran consultar a l’agenda en línia i al mapa d’ubicacions següent:

http://www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/

Les activitats que s’han d’organitzar per la setmana de la Pedra Seca poden ser de tot tipus i per a tots els públics. Jornades divulgatives, xerrades, sortides, visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos… tot és vàlid per fer difusió del patrimoni.

L’ADR Cat Central participarà a la segona edició de la Setmana de la Pedra Seca i encoratja tots els seus socis a formar-ne part.

La mostra “Tot un Món de Pedra Seca” s’exposarà a la Biblioteca Vinyes i Cluet de Berga del 22 al 28 de novembre de 2021. Es podrà visitar de dilluns a divendres de 15:30 a 20h i els dimecres, divendres i dissabte, de 10h a 13:30h.

Aquesta exposició, que ha estat itinerant per diferents punts de la Catalunya Central durant els últims mesos, ensenya als visitants la importància que ha tingut la pedra seca com a element vertebrador del territori.

A més, els 25 panells informatius en què es basa l’exposició descobreixen què és la pedra seca, quines tipologies constructives hi ha, quines tècniques s’usaven, a on les podem trobar o quins materials es feien servir.

L’activitat organitzada per l’ADR Cat Central ja es pot consultar a l’agenda en línia de la Setmana de la Pedra Seca:

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment impulsat per COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats de Catalunya que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris. Entre elles, s’hi troba l’ADR Cat Central.

Què és la pedra seca?

La pedra seca és una tècnica constructiva que utilitza la pedra de l’entorn com a material bàsic, sense argamassa, ni argila, ni calç, ni ciment.

S’ha desenvolupat principalment als turons i vessants de les muntanyes amb pendent per tal de poder-hi practicar l’agricultura tradicional. La construcció de pedra seca s’integra a l’entorn i és per això una tècnica bàsica, simple i primitiva.

Al paisatge de Catalunya hi ha un gran patrimoni rural de pedra seca en forma de barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines…

Molts estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits, però per altra banda, gran part del patrimoni de la pedra seca està en risc.

Malgrat el seu valor estètic, històric o identitari, una bona part del patrimoni de la pedra seca es troba en un estat d’abandonament que acabarà suposant la seva destrucció.

És per aquest motiu que voluntaris i entitats treballen per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica. La celebració de la Setmana de la Pedra Seca pretén donar visibilitat també a aquelles persones que treballen per mantenir-la.